Cosmetice Bio

Alcoolul in produsele cosmetice: daunator sau benefic?

produse cosmetice fara alcool

Componenta alcoolica gasita in produsele cosmetice este adesea considerata foarte sceptica. Alcoolul din cosmetice este intr-adevar daunator, sau indeplineste o functie mai importanta?

Ce este alcoolul?

Alcoolul este termenul umbrela pentru un grup de lichide. Astazi, acesta este cel mai frecvent denumit etanol si este obtinut prin fermentarea zaharului sau a biomasei.

Proprietatile alcoolului in produse cosmetice

Alcoolul poate fi gasit intr-o gama larga de produse cosmetice, precum lotiuni corporale, dupa barbierit sau parfumuri, motivul fiind ca:

  • are efect antibacterian.
  • dizolva grasimea.
  • serveste ca si conservant si protejeaza impotriva contaminarii microbiene.
  • are proprietati antiinflamatorii.
  • are un efect dezodorizant.
  • actioneaza ca un solvent pentru a obtine substante insolubile in apa de la plante.

Alcoolul este daunator pentru pielea noastra?

Etanolul in cantitati mari distruge stratul de sebum al pielii. Are proprietati higroscopice (calitatea de a absorbi umiditatea), ceea ce inseamna ca retrage apa din piele, lasand-o uscata si crapata. Efectul este diminuat atunci cand este amestecat cu apa.

Formulele cosmetic care contin etanol, pot duce rapid la un cerc vicios. Sa luam spre exemplu o crema hidratanta cu etanol: la inceput iti vei simti pielea hidratata, apoi etanolul isi va face efectul si vei simti o senzatie de uscaciune. Pentru a combate acest lucru, vei fi tentnata sa folosesti mai multa crema, dar cu cat vei folosi mai multa crema, cu atat si cantitatea de etanol va creste, prin urmare si senzatia de uscaciune.

Atunci cand continutul de alcool este de 5% sau mai putin, acest lucru nu va avea un efect rau asupra pielii, deoarece se evapora complet in timp ce produsul este aplicat pe piele, ceea ce elimina riscul de a deveni mai uscat.

Alcool „bun” vs. alcool „rau”

Dupa cum am mentionat anterior, exista diferite tipuri de alcool. Etanolul este catalogat drept un alcool rau, deoarece dauneaza si usuca pielea. De multe ori, alcoolul denaturat se amesteca cu ftalati. Acest lucru este problematic, deoarece concentratii mari pot duce la infertilitate si diabet.

Alcoolul gras este catalogat drept un alcool „bun” si se obtine din acizii grasi ai plantelor. Este netoxic, bine tolerat de piele si biodegradabil. Acest tip de alcool are proprietati de emoliere si de hidratare in timp ce amelioreaza orice iritatie. Un exemplu ar fi alcoolul gras derivat din nuca de cocos. Aceste substante sunt utilizate in industria cosmetica naturala ca emolienti sau agenti de ingrosare. Singurul dezavantaj este ca nu pot fi amestecate cu apa. Iata cateva care se incadreaza in aceasta categorie: alcool Behenil, alcool Cetearyl, alcool cetilic, alcool lanolinic si alcool stearil.

Concluzie

Este intotdeauna cel mai bine sa cititi etichetele produselor. Determinati care este alcoolul folosit si care este concentratia. Daca alcoolul este listat ca al doilea ingredient, inseamna ca produsul contine o concentratie mai mare de alcool si nu este potrivit pentru persoanele cu piele sensibila.

Nota : Produsele cosmetice etichetate drept „fara alcool” nu inseamna neaparat fara alcool. Conform reglementarilor europene privind produsele cosmetice, produsele pot fi etichetate „fara alcool” daca nu contin alcool „rau”, adica etanol, care provoaca uscarea pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *